Nowe artykuły na naszym blogu

Leczenie kaca witaminą C

Chociaż nikt nie poleca picia w nadmiarze to prawdopodobnie wszyscy mieliśmy kiedyś kaca. Jego objawy są bardzo łatwe do zauważenia: zmęczenie, pragnienie, mdłości i ogromny ból głowy. Są też na tyle nieprzyjemne, że rozpaczliwie pragniemy czegoś, co szybko nas wyleczy. Czy tym czymś jest witamina C?

Czy kaca da się wyleczyć?

Przede wszystkim musimy obalić pierwszy mit – kaca nie da się do końca wyleczyć dopóki toksyny i resztki alkoholu nie opuszczą naszego organizmu. Jedną z głównych toksyn znajdujących się w nadmiarze jest acetaldehyd. Ten związek organiczny jest zasadniczo tym, w co wątroba zamienia etanol (alkohol) zanim przekształci go w nieszkodliwą dla nas substancję kwas octowy (który jest najczęściej spotykany w occie, ale jest nieszkodliwy dla organizmu.)

leczenie kaca

Ponieważ organizm w normalnych okolicznościach nie musi zajmować się nadmiernymi ilościami alkoholu, wątroba nie jest w stanie przekształcić dużych ilości alkoholu w nieszkodliwe produkty tak szybko, jak szybko przebiegają inne procesy biologiczne.

Zdecydowanie jednak niektóre zabiegi mogą spowodować, że objawy kaca będą znacznie mniejsze, a my będziemy w stanie normalnie funkcjonować.

Czym jest witamina C?

Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Jest to rozpuszczalny w wodzie silny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi w tworzeniu i regeneracji tkanki łącznej, w tym kości, naczyń krwionośnych i skóry.

Ta substancja pomaga w regeneracji tkanek, chroni przed chorobami serca, pomaga w absorpcji żelaza oraz obniża poziom cholesterolu całkowitego, LDL („złego”) cholesterolu i trójglicerydów. Badania wskazują, że witamina C może pomóc chronić przed różnymi nowotworami, zwalczając wolne rodniki i pomagając zneutralizować działanie azotynów (konserwanty znajdujące się w niektórych opakowaniach żywności, które mogą zwiększać ryzyko pewnych postaci raka). Większe ilości kwasu askorbinowego mogą również zmniejszyć czas trwania i objawy przeziębienia, opóźnić lub zapobiec zaćmie i wspierać odporność.

Nic więc dziwnego, że tak dobroczynna dla naszego organizmu substancja może pomóc nam w walce z kacem.

Witamina C przed i w trakcie spożywania alkoholu

Witamina C to niezwykle skuteczny przeciwutleniacz więc świetnie radzi sobie z usuwaniem wolnych rodników. Jej zadaniem jest wchłanianie i neutralizowanie „złych” komórek. Co ciekawe nawet po za naszym organizmem może ona działać oczyszczająco i jeżeli przefiltrujemy wodę przez filtr z tą substancją to zneutralizuje ona chlor i inne zanieczyszczenia. Warto więc zwiększyć jej ilość w naszym organizmie przed i w tracie imprezy. Dzięki temu zajmie się ona usuwaniem toksyn oraz zanieczyszczeń i spowoduje, że następnego dnia kac będzie mniejszy. Witamina C podnosi również poziom glutationu.

Witamina C po spożyciu alkoholu

Alkohol wypłukuje z naszego organizmu witaminę C. To bardzo duży problem, ponieważ jest ona istotnym czynnikiem biorącym udział w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego wywołanego przez alkohol w wątrobie. Co ciekawe, jedno badanie na zwierzętach wykazało, że witamina C jest jeszcze bardziej ochronna dla wątroby niż sylimaryna po ekspozycji na alkohol. Jeżeli zadbamy o to, żeby mieć odpowiednio dużo witaminy C we krwi to będzie ona poprawiać nasz metabolizm alkoholowy. Oznacza to, że jej odpowiedni poziom przed i w tracie imprezy może sprawić, że nie będziemy mieli kaca wcale. Jeżeli jednak i tak przesadzimy z ilością alkoholu to przyśpieszy ona nasz metabolizm, a kac będzie nie tylko lżejszy, ale i krótszy.

Co ciekawe odpowiedni poziom witaminy C zmniejsza też łaknienie alkoholu.

Jakie produkty są bogate w witaminę C?

W witaminę C bogatych jest wiele pokarmów. Większość z nas wie, że są to owoce cytrusowe, jak również soki z nich wykonane. Z tego powodu szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego rano po imprezie może być dla nas zbawieniem. Prócz oczywistych cytrusów świetnym źródłem witaminy C będzie też czerwona i zielona papryka, pomidor, brokuł czy biała kapusta. Nie musimy więc sięgać po zagraniczne owoce. W sezonie sprawdzą się też truskawki.

Jeżeli brakuje nam witaminy C to może okazać się, że jedzenie produktów jest niewystarczające i niezbędna będzie suplementacja doustna lub dożylna w postaci kroplówki witaminowej.